Schermen

Schermen is een erg oude sport. Het moderne schermen begon in de 18e eeuw, en is aanwezig geweest op elke olympische zomerspelen.

De moderne sport bestaat uit drie verschillende wapens. Tussen de wapens zitten verschillen in het geldige trefvlak, nodige uitrusting en spelregels. Hieronder staan de verschillen tussen de drie wapens:

Floret

De meeste mensen die beginnen met schermen, beginnen met de floret. Het trefvlak voor dit wapen is de romp.

Als twee mensen elkaar tegelijk steken bij floret, krijgt de schermer met het recht van aanval het punt. Je kunt recht van aanval krijgen door als eerste aan te vallen of de aanval over te nemen van je tegenstander.

Dit is het wapen dat gespeeld wordt op Schermvereniging Assen.

Degen

De degen heeft een grotere kom dan de floret, om de hand te beschermen. Dit is nodig omdat het hele lichaam het trefvlak is, inclusief het masker.

Als twee mensen elkaar tegelijk steken bij degen, krijgen beide schermers een punt.

Sabel

Sabel heeft een kom die om de hele hand heen zit. Ook dit is om de hand te beschermen. Het trefvlak bij sabel is alles boven het middel van de schermer.

In tegenstelling tot floret en degen, dat beide steekwapens zijn, is het sabel een slagwapen en mag de hele kling gebruikt worden om de tegenstander te raken.

Als twee mensen elkaar tegelijk steken krijgt de schermer met het recht van aanval het punt, net als bij floret.

Er is ook het een en ander aan beschermend materiaal nodig tijdens het schermen: een vest, masker, handschoen, en eventueel een ondervest. Dit materiaal is allemaal te leen van de vereniging.

Het is ook mogelijk om elektrisch te schermen: beide schermers hebben dan een kabeltje door hun vest zitten. Eén uiteinde gaat naar het wapen, en de ander naar een elektrisch apparaat. Als het wapen dat iets raakt, gaat er een signaal af op het elektrisch apparaat waardoor de scheidsrechter goed kan zien wie er geraakt heeft. Hiervoor zijn speciale wapens nodig, met een elektrische aansluiting en een knopje op de punt. Ook het materiaal voor elektrisch schermen is te leen van de vereniging.